Stručni tekstovi

Polno prenosive bolesti

Polno prenosive bolesti.

Trudnoća

Trudnoća dolazi sa mnogo promena u načinu na koji izgledate i osećate se.Sastoji se iz tri trimestra i svaki od njih traje tri meseca.

Bolovi u ramenu

Kratak uvod u anatomiju ramena.. Zglob ramena predstavlja jedan od najpokretljivijih zglobova u našem telu.

Da li ste znali da samo 15-20 minuta proprioceptivnog treninga dnevno smanjuje učestalost povreda za više od 50%!

Proprioceptivni, odnosno neuromišićni trening, predstavlja vezu između naših zglobova i mišića i centralnog nervnog sistema, tj. mozga.

Bol u donjem delu leđa u sportu – oboljenja lumbalnog diskusa

Bol u donjem delu leđa uzrokovan oboljenjima lumbalnih diskusa se češće javlja kod sportista u odnosu na opštu populaciju.

11 saveta za pravilno usmeravanje dece na sport

Fizička aktivnost je najbolja prevencija za nastanak različitih oboljenja, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, osteoporoza, dijabetes, anksioznost, depresija i dr.

Uloga sportske medicine u sportu

Kao što svaki sportista zna koje su njegove obaveze u pogledu zahteva sporta kojim se bavi, pozicije na kojoj igra i pravila kluba koja su propisana, tako svaki sportista, ali i svako ko se i rekreativno bavi sportom, mora da zna i “svoje brojke“ kako bi njegove performanse bile što bolje, a samim tim i

Zašto je važno obaviti lekarski pregled posle preležanog Covid-a 19?

Svako bi, bar jednom u životu, trebalo da uradi testiranje svojih funkcionalnih sposobnosti, da vidi koliko je njegovo telo izdržljivo i u kakvom se stanju nalazi, a naročito ako želi da počne da trenira, to jest da se bavi bilo kakvim oblikom vežbanja.

Vrtoglavica

Vrtoglavica ( vertigo) je subjektivni osećaj rotatornog kretanja okoline ili tela individue, kao i poremećaja ravnoteže koji se opisuju kao ljuljanje, nestabilnost, zanošenje u hodu, propadanje, tonjenje, omaglica.

Šta je neurologija?

Neurologija je medicinska disciplina koja se bavi ispitivanjem i lečenjem bolesti nervnog sistema- mozga, kičmene moždine, perifernih nerava i mišića.