Gastroenteritis, takođe poznat i kao stomačni grip, je infekcija sluzokože creva i želuca koja se ispoljava dijarejom, povraćanjem i grčevima u trbuhu. Najčešći izazivači gastroenteritisa su virusi (Rotavirusi, Norovirusi), nešto ređe bakterije (Salmonella, Shigella, Campylobacter jejuni i dr.), zatim paraziti i gljivice.
Infekcija se prenosi konzumiranjem hrane i vode koje su kontaminirane virusom, kao i preko prljavih ruku i predmeta.
Od gastroenteritisa mogu oboleti ljudi svih starosnih grupa, ali su pod većim rizikom bebe, deca i osobe sa oslabljenim imunim sistemom.
Iako je praćen vrlo neugodnim simptomima, uz odgovarajuću negu, najčešće prolazi u roku od nedelju dana.
Uzročnici gastroenteritisa
Kao što je pomenuto, dve grupe virusa su najčešći uzročnici gastroenteritisa.
Norovirusi. Veoma zarazni virusi, najčešći uzročnici trovanja hranom širom sveta. U većini slučajeva virus dospeva u organizam kroz kontaminiranu hranu ili vodu, mada je moguć i prenos sa osobe na osobu.
Rotavirusi. Najčešći uzročnici virusnog gastroenteritisa kod dece, koja se najčešće zaraze tako što u usta stavljaju prste ili druge predmete na čijoj se površini nalazi virus. Infekcija je najteža kod novorođenčadi i male dece. Odrasle osobe zaražene rotavirusom ne moraju imati simptome, ali i dalje mogu da šire infekciju na druge ljude.
Konzumiranje školjki, posebno sirovih ili nedovoljno kuvanih ostriga, može biti jedan od načina prenošenja infekcije. Iako kontaminirana voda za piće može biti uzrok virusne dijareje, u mnogim slučajevima, virus se prenosi feko-oralnim putem, to jest, kada inficirana osoba priprema i skladišti hranu, a da prethdno nije oprala ruke nakon vršenja nužde.
Simptomi gastroenteritisa
Glavni simptomi gastroenteritisa su dijareja i povraćanje. Mogu biti praćeni stomačnim bolovima i grčevima, groznicom, vrtoglavicom, glavoboljom i gubitkom apetita.
U zavisnosti od uzroka, simptomi virusnog gastroenteritisa mogu se pojaviti u roku od jednog do tri dana nakon zaražavanja i mogu varirati od blagih do teških. Simptomi obično traju samo dan ili dva, ali povremeno mogu potrajati i 10 dana.
Faktori rizika
Gastroenteritis je rasprostranjen u svim delovima sveta i od njega oboljevaju ljudi iz svih starosnih grupa i sredina.
Osobe koje su najpodložnije gastroenteritisu su:
- Mala deca. Deca u vrtićima ili u osnovnim školama mogu biti posebno ranjiva jer još uvek nemaju dovoljno razvijen imuni sistem.
- Starije osobe. Imunološki sistem odraslih ljudi sa godinama postaje sve manje efikasan. Riziku su naročito izložene osobe u staračkim domovima, jer žive u bliskom kontaktu sa drugim osobama koji im mogu preneti virus.
- Školarci, posetioci crkava ili stanari studentskih domova. Sva mesta na kojima je prisutan veliki broj ljudi u malom prostoru su pogodna sredina za prenos infekcije.
- Osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom. Ukoliko je nečiji obrambeni sistem oslabljen HIV/AIDS-om, hemoterapijom ili nekim drugim zdravstvenim stanjem, postoji veća šansa da će oboleti od gastroenetritisa.
Dijagnoza
Važno je utvrditi uzrok gastroenteritisa jer od toga zavisi način lečenja.
Dijagnoza se postavlja na osnovu:
- Kliničke slike
- Analize stolice
- Analize krvi
Lečenje
Lečenje zavisi od uzročnika infekcije i najčešće obuhvata:
- Unos velike količine tečnosti.
- Oralne rastvore za rehidraciju dostupne u apotekama.
- Hospitalizaciju, ukoliko je to potrebno, kao i intravensku nadoknadu tečnosti.
- U slučaju gastroenteritisa izazvanog bakterijama, terapija uključuje i antibiotike.
Prevencija
Najbolji način za sprečavanje širenja crevnih infekcija je poštovanje sledećih mera predostrožnosti:
Vakcinacija. Vakcina protiv gastroenteritisa izazvanog rotavirusom dostupna je u nekim zemljama, uključujući i našu. Daje se deci u prvoj godini života za aktivnu imunizaciju u cilju prevencije gastroenteritisa i sprečavanja teških simptoma ove bolesti.
Temeljno perite ruke. Najbolje je koristiti toplu vodu i sapun i energično trljati ruke najmanje 20 sekundi, sapunjajući i predeo oko zanoktica, ispod noktiju i u naborima ruku. Koristite higijenske maramice i sredstva za dezinfekciju ruku u situacijama kada sapun i voda nisu dostupni.
Držati odstojanje. Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju virus, ukoliko je to moguće.
Dezinfikujte tvrde površine. Ako neko u vašem domu ima virusni gastroenteritis, dezinfikujte tvrde površine, kao što su pultovi, slavine i kvake proizvodima na bazi hlora.
Preduzmite mere predostrožnosti tokom putovanja. Pijte samo flaširanu vodu. Izbegavajte kocke leda, jer mogu biti napravljene od zagađene vode. Izbegavajte sirovu i nedovoljno termički obrađenu hranu – uključujući oljušteno voće, sirovo povrće i salate – koju je dodirnula ljudska ruka.